Tisztelt Látogató! Isten hozta Gyugy község honlapján!

Falunk lakói és saját nevemben is köszöntöm Önt. Bízunk benne, hogy az oldalakon látottak felkeltették érdeklődését és személyesen is eljön hozzánk. Meggyőződhet a gyugyiak vendégszeretetéről, megismerheti a falu látványosságait, varázslatos természeti környezetét, a kis falut, mely a dombjairól a Balatonra tekint.

Röviden bemutatom Gyugy múltját és jelenét.

„Hová mentek?

- Megyünk Gyugyra búcsúra” – hangzik még mai a tréfás válasz, ha nem kívánják megmondani hova indulnak otthonról. Régen hagyomány volt búcsúra menni. A környék történelmének része, hogy a török kiűzésének évében a csapadékvíz kimosott Gyugyon egy harangot. Elődeink ezt az eseményt jelenségnek hitték, mely az idő múlásával legendává lett. A történtek hatására Gyugy hosszú időn keresztül búcsújáró zarándokhely volt, mely szerepét az I. és II. világháborút követően fokozatosan veszítette el.
A régi szép hagyományt a második évezred fordulóján újraélesztettük, és azóta a búcsúi zarándoklatot minden évben megtartjuk.
Időpontja a Püspököt megelőző hétvégén, szombati napon van. A rendezvényen a látogatókat hagyományos programokkal várjuk: vallási körmenet és Szentmise, és ezt követően folklór fesztivál, színpadi produkciók.

A falu a középkori eredetű templomáról volt ismert. A 2000. évben végzett régészeti kutatás eredményeként derült fény arra, hogy a templom Árpád-kori és egyedülálló építészeti örökséget képvisel. Az idomtéglából készült, gazdagon tagozott, festett déli kapu, a román stílusú félköríves ablakok, a szentéj falában kialakított szoborfülke egyedi építészeti megoldást tükröz. A régi formájára helyreállított épület ma már nem csak a Dél-Balatonnak, de Somogy megyének is egyik „gyöngyszemévé” vált.
A falu látványosságai közé tartozik a harangtorony, a Millenniumi emlékparkban lévő „Örökkévalóság parkja”, továbbá a templomhoz vezető sétány mentén lévő stációk. A megszokottól eltérően a stációk nem Jézus keresztútját ábrázolják, hanem magyar nép nagyjainak állított emléket „Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye” néven vált ismertté.
Reméljük, ez a rövid ismertető felkeltette az Ön érdeklődését és ellátogat hozzánk. Várjuk, élje meg Gyugy vendégszeretetét.

Jelenka György
polgármester

 

  • bucsu_02
  • bucsu_14
  • bucsu_17
  • bucsu_23
  • bucsu_24
  • bucsu_42

Simple Image Gallery Extended